onsdag 30 maj 2007

Bravo eller?

Idag och de senaste dagarna förtjänar jag inget bravo. Varför? Jo jag har ätit alldelens för många Bravo (kolor). Göran kom hem med en plastburk han hade köpt på Tybringe och då kan ni ju förstå att det inte är en liten burk. Jag har nog snittat 50 (läs 70) om dagen sen den kom i mitt ägo. Det ligger papper i hela huset lite här och var.

-Kan du inte lägga alla papper på samma ställe! sa Göran igår.

När jag ringde han på mobilen igår så hade han telefonen i fickan på en fleecejacka jag brukar använda.

RRRRRRRing

-Vänta jag försöker få bort alla papper som ligger runt telefonen......

Efter en liten stund

-Vad f...n, kan du inte ta ur kolapapperna ur min jacka när du haft den. Jag fick ju knappt fram telefonen.

Nåja. Snart är de slut. Äter just nu faktiskt.

Häromdagen var jag till Susanne och bara dog när jag såg att hon möblerat om för det var så vackert. Hon hade satt sin soffa framför fönstret.

Det är så vakert med allt det vita, gardinerna, soffan, kuddarna, pallen, lampskärmen. Jag var tvungen att ta dit kameran idag. Den gustavianska pallen är min favorit. Om du tröttnar Susanne så vet du vem som är intresserad...*blink*

Visar lite fler bilder från hennes vardagsrum. Kolla in den gamla grinden som står lutat mot en vägg. Rolig idé!


Kyrkljusstakarna är gamla och kommer från Italien.

Susanne har en vacker Howardsoffa som hon alltid har problem vilka kuddar som passar. Det får inte vara för gulligt tycker hon och ingen färg heller så klart.

En gammal madonna från frankrike och rostig gjutjärnurna står på bordet bakom soffan. Det är ofta en bra idé att få ut soffan en bit från väggen. Prova hemma får ni se.


På hyllan ovanför soffan står en gammal tavla och nysilverljusstakar blandat med fattigmansljusstakar, bara gamla förstås.

Mellan vardagsrummet och matrummet har Susanne satt in ett stort gammalt spröjsat fönster. Detta förstärker den ljusa känslan i vardagsrummet och bidrar till en veranda känsla i matrummet.

Vi tjuvkikar genom fönstret på matrummet. Ser ni det vackra taket?


Mot en annan vägg står ett gråslitet vackert gammalt skåp. Fåtöljen i hörnet håller Susanne på att klä om.

Den gustavianska fåtöljen har fått ett vitt överdrag.


Susanne har gjort överdrag med knytbanden även till armstöden, mycket vackert tycker jag.

Konerna har Susanne fyndat på soptippen, de har tidigare använts i en gymnastiksal.

Jag tog lite fler kort också. Titta in snart igen så får du se lite mer. Tack för att du tittade in du bloggvän och tack för titten Susanne...

tisdag 29 maj 2007

Gamla leksaker

Ja, jag lever och har inte gått upp i rök. Har varit lite kranky denna vecka eftersom det regnar och regnar och regnar. Dessutom har jag hjälp en vän att göra en hemsida. Har jobbat i IT branschen för några år sedan och kanske kan man damma av de gamla kunskaperna. Säger till när den är klar så ni får se.


Oops där slängde Emma i flourflaskan i toaletten. Kul.

Nej hörni bort från dryga ettåringar och regnväder och till något helt annat - leksaker.

Om jag får välja mellan nya plastiga färgglada fisher price och gamla slitna gråvita träleksaker så vet ni vad jag väljer. Precis, jag tänkte väl det. Mina barn har några godingar som är värt att visa upp, några godingar som de inte ens får leka med. Jaja, så är livet ibland. Man kan inte leka med allt man ser.

En grå sliten trähund som benet har gått sönder på. Den har säkerligen gjort många barn glada genom åren och seklen till och med.

Den vita slitna hästen på hjul har rullat på många golv med hjälp av små barnhänder.

Sen har jag varit och fyndat på loppis hos Susanne. Det är inte vilken loppis som helst kan jag säga men det förstår ni också. Där köpte jag en liten gammal järnsäng och en vitt träskåp, båda till ett dockskåp som inte finns än. Men det kommer.



kram Helena

fredag 25 maj 2007

Min väninna Magda

Kommer ni ihåg Magda som jag var till Tulavippan med? Idag ska det handla om henne. Magda är fotograf - Magdalena Lindholm Björnsdotter är hennes namn. Hon tar fantastiskt vackra bilder. I nr 5 av Sköna Hem finns ett hem hon har plåtat. Tidningen Sköna Hem finns numera även som digital tidning på deras hemsida. Kolla därför in Magdas vackra bilder i tidningen, gå till sidan 74. Tryck här för att komma till numret.

Ett smakprov följer här...

Foto: Magdalena Lindholm Björnsdotter

Foto: Magdalena Lindholm Björnsdotter

onsdag 23 maj 2007

Nya vita fynd

Fynd och fynd föresten... inte kanske jättefynd men fina iallafall. Jag och Magda var på Tulavippan igår, det var ett tag sedan nu. Tulavippan i Gagnef är en enorm loppis som man sällan går lottlös från. Det är bara att koppla på scannern så hittar man någonting. Magda och jag har ganska lika smak så det gäller att gå först bland hyllorna och inte hamna i bakhasarna... Nejdå så hemsk är jag inte... lite bara.


Gårdagens skörd följer här:


En stor gammal Rörstrand kanna och en okänd liten söt krackelerad sak.

De två nya kannorna smälter bra in med de andra. Jag har ställt dem lite tripp, trapp trull i min övriga trupp.

Två vita skålar som är vackra att servera jordgubbar, snacks mm i.

Ett okänt vitt gammalt krackelerat fat.


Hm och nu till det praktiska (tänker tur att inte Göran läser det här) var ska jag ställa allt och hur sjutton ska jag få plats med allt? Jaja, små bekymmer, små bekymmer...

måndag 21 maj 2007

Inget för känsliga läsare

Idag har jag dammsugit hela huset. Finns det något som gör mig arg så är det just att dammsuga. Så här låter det i mitt huvud när jag håller på som bäst...


"J...vla sladdh...vete som inte räcker ända fram..."
"S..tan vad dammsugaren ska fastna i allt..."
"F...n vad saker man måste flytta saker hela j...vla tiden... för att komma åt"


...och det var mina snälla tankar...

Till något roligare så har jag flyttat ut mina adirondäckstolar. De har några år på nacken, ca 7 närmare bestämt, och är inköpta från abc collection. När tiden begav sig, alltså för 7 år sedan, var det väldigt få som sålde dessa vackra stolar. Därför kostade mina stolar lite för mycket när man ser tillbaka. Idag kan du köpa samma stolar för 695:- på Rusta. Men jag kan ju försöka trösta mig att det kanske är lite bättre kvalitet på mina.
Vita och vackra står de i min trädgård.


Kommer ni ihåg min studsmatta? Den står i bakgrunden och är inte lika vacker som stolarna. Men är man småbarnsmamma så är man...

kram Helena

lördag 19 maj 2007

Rapport från soffan

Jag har legat lite på latsidan sedan barnkalaset och varit en riktig soffpotatis. Jag tänkte att ni ska slippa se mitt stökiga hem och visar därför något annat.

För ett tag sedan berättade jag att om min helg på Sigtuna stadshotell. Hotellet var 5-stjärnigt och otroligt smakfullt inrett. Mycket vitt med en ren och sober känsla, och där alla detaljer var noggrannt utvalda. Jag fastnade speciellt för de blandare de valt i badrummen. Jag tog lite kort som jag tänkte visa idag.


Rummen var enkla, vackra med en känsla för kvalitet. Stora gamla fönster stod för ljusinsläppet.

På rummet stod hemmagjorda chokladpraliner med en champagne.

Det var mycket trä och speciellt pärlspont.



Här är då en bild av den vackra badrumskranen. Gå in på deras hemsida för att få en tydligare bild. Märket heter Czech & Speake och kommer från London, England.

Tillbaks till soffan, det kanske går någon dålig såpa man kan fördriva tiden med...

Följande inträffade hemma hos familjen Spets och snor under lördagen.

"Göran, jag är törstig...hämta lite cola..."

"Göran, tar du med mina nya Lantliv upp?"

"Göran, byter du på Emma?"

"Göran, kan inte du fixa nått att äta?"

"Göran, ta ut ungarna en stund, de behöver luft"

Hm, nu får jag ligga lite lågt innan Görans stora tålamod verkligen tar slut.

torsdag 17 maj 2007

Ja må hon leva...

Idag har vi haft barnkalas för vår underbara lilla Emma som fyllde 1 år i tisdags. Det började lysande i morse när jag fick ta migräntablett. Det verkar ju lovande inför ett högljutt barnkalas...

Barnkalaset gick hur bra som helst och ljudnivån var inget problem fast vi totalt var över 20 personer (med de vuxna) och inomhus.

Såklart satte vi ballonger i kristallkronan för att få lite feststämning.



Jag provade att göra en glasstårta i form av ett tåg efter att ha blivit inspirerad av Leilas mat. Kul idé var det iallafall och barnen gillade det. Det vackra fatet lånade jag av Susanne.

Nu sitter jag med cola och chips i soffan och pustar ut efter dagens övningar. Med Aftonbladet idag kunde man köpa "Mord i Sinnet" för 19 kr vilket jag gjorde. Det låter som en alldelens lagom kväll för en barnkalasande, migränantydande, trött tvåbarnsmamma. Myskläderna är redan på.

onsdag 16 maj 2007

Historien om min brödburk...

2000 var jag och Göran på semester i californien. Vi hyrde bil och åkte runt och upplevde vingårdar, San Francisco, LA, Yosemeti Park, Las Vegas, Grand Canyon, hamburgare etc. Det här var på den gamla goda tiden innan vi fick barn, när man hade ett liv.

Till gubbens stora förtjusning besökte vi även en del antikaffärer. Jag var nämligen på jakt efter en gammal emaljerad brödburk för att ha i mitt lantkök. I en av antikaffärerna stod den där och väntade på mig, vit, gammal och alldelens underbar.

"Hur ska du få med den där hem?" frågade Göran.

"Se inte bara problem, det löser sig. Var glad att jag hittade en sån jag letat efter istället..." sa jag.

"Jätteglad..." säger Göran.

Jag köpte den, gav 120 dollar som då motsvarade ca 1200 SEK. Inget fynd men huvudsaken var att jag hittade en. Brödburken fick inte plats i någon resväska. Jag hade den som handbagageväska på vägen hem.

"Passport and ticket please" sa de på flygplatsen.

Jag tog av locket på burken, tog fram pass och biljett och sträckte fram dem.

"There you go sir" sa jag nöjd och belåten.

Tillägg: Göran påminde mig att vårat flyg från SF till Chicago var försenat. För att hinna med flyget till Sverige sprang vi allt vi kunde på O´Hare, Göran med en rygga, jag med en brödburk. Jag höll den i båda handtagen framför mig. Ser ni det framför er? Mm precis... ingen vacker syn...


I burken har jag pasta i alla möjliga olika former.

Brödburken har jag just nu stående på bänken i köket. Den har inte lämnat köket en gång sen den anlände, då är det ett bra köp enligt min definition.

måndag 14 maj 2007

Idag har jag varit en baglady

Idag har jag hjälpt en mycket god vän att städa ur uthusen hos sin mamma som ska flytta till lägenhet. Två brudar, en soptipp och en släpvagn.

Vid soptippen inträffade följande:

En gubbe kommer med två vita slitna trädgårdsstolar och går med bestämda steg mot "Metallskrot".

- "Öh du, ska du inte ha de där?" säger jag lite fräckt och inombords dregglande.
-"Nej för fan, ta dom" säger gubben.
-"Tackar" säger jag, hugger stolarna och lägger de på släpet. Min vän skäms lite lätt.

Vid lass nummer två inträffar följande:

Jag är på väg till "Metallskrot" och tittar hastigt ned i containern. Där ligger en ful, frän, lite "tacky" art deco inspirerad ljuskrona i guld. Tänk vit, hängande i ett träd över en sittgrupp i trädgården...

-"Man får inte ta saker från containern" säger min goda lydiga vän som sedan länge kan läsa mina tankar. Jag knallar till sopgubben som ser ganska snäll ut.
-"Du, vilken fin krona som ligger på metallskrot. Jag tänkte norpa den om det är ok?" säger jag.
-"Jag kan ju titta bort" säger han och flinar.

Ljuskronan åkte med hem och min vän tycker att detta var typiskt Helena. Återvinning på hög nivå säger jag. Man kanske ska hänga på soptippen några timmar då och då...

Ja visst ja, bilder, köket, nya gardiner, nyputsade fönster, varsågod...


I köksdelen blev det tunna vita rullgardiner med tunna snören för att få en luftig somrig känsla.


Jag hängde upp lite nya detaljer som legat och väntat några månader. En emaljerad tratt, lite luffarslöjd och gamla handdukar.




I matdelen av mitt kök hänger vita linnevepor. Tycker dessa blir så raka, enkla, stilrena på sommaren.


Färska örter i gamla lerkrukor...

och så vita pelargoner förstås... I soffan ligger nu bara vita gamla örngott.

På mitt franska skåp ställde jag lite olika vita kannor.

Jag gillar symmetri. Fönstren i matdelen har samma gardiner och samma detaljer.

Ps. Sladden låg under soffan. Mia S, du hade rätt!

söndag 13 maj 2007

Den som söker... han letar


Mina barn har slarvat bort kamerasladden som man har när man överför bilder till datorn. Jag har letat och letat och letat. Jag ska leta lite till så kanske jag hittar den. Jag har ju lite rykande färska bilder i kameran som väntar på att bli sedda.


Med hopp om att vi syns snart,


Rackans busungar


kram Helena


fredag 11 maj 2007

Välkommen in till mig - idag får ni se min hall

Hej på er kära bloggvänner!

Idag ska ni få se min hall. Den har ni inte sett förut.


Hallen är ett rum med 4 dörrar, utomhus, köket, matrummet, badrummet. Lite svårmöblerat förstår ni, speciellt när utomhusdörren och matrumsdörren är dubbeldörrar som tar ännu mer plats än en vanlig dörr.

I hallen står en byrå, stol att sitta på när man sätter på sig skorna, gammal hattask och en hatthållare (eg. ljusstake) med stråhatt.

I hallen hänger min hattsamling som blir en vacker detalj. Den gamla trappen går inte att smyga i utan väcker den som inte är van.


Runt dörren finns två parfönster. Nyputsade med en vit enkel rullgardin för att få en äkta sommarkänsla. Två vita pelargoner i urnorna.



Närbild på mina blommor. Utanför kan man se utemöblerna på verandan.


Detaljer på byrån. Är ute efter en ny spegel, tycker denna är lite för prålig och lite för ny...



Stolen är nyrokoko med ett vitt överdrag som enkelt går att tvätta.

Tack för mig!

onsdag 9 maj 2007

Vårstädningen fortsätter...

Först ska jag berätta att Mys och Liv samt okända Lisa berättade för mig i morse att min blogg är omnämnd i Piteåtidningen. Ojojoj säger jag bara, det trodde jag inte i januari när jag skapade min blogg på skoj med det lite udda namnet "Spets och snor".


Foto: myslivochhem.blogspot.com

Sen till det andra så fortsätter vårstädningen i mitt hus här på landet. Nu var det bibliotekets tur med lite fönsterputs och nya gardiner.


Jag satte upp två gamla lakan som jag blekt lite först i klorin för att få den riktigt vita känslan.


I fönstret står två höga krukor med vita pelargoner, inget annat. Enkelt, somrigt och vitt.


Lite vita färska blommor skapar alltid en härlig känsla i ett rum.


Fattigmansljusstakarna står kvar på bordet men nu tillsammans med en vit pelargon.


I soffan finns nu bara vita kuddar, en blandning av gamla örngott, spets och kviltade kuddar.


Närbild på kuddarna. Visst är det vackert med gamla örngott i alla varianter.


En av mina figuriner som stått i matrummet fick flytta in på mitt månbord i biblioteket. Brickan i nysilver fyndade jag på en loppis för en tia.

Nu håller jag som bäst på att putsa i köket. Gubben städar kylskåpet på eget bevåg, dra på trissor, det finns en gud.