tisdag 30 oktober 2007

Vi hälsar på hos min kompis Kattis - idag ser vi hennes vardagsrum

Hej!

Idag bjuder jag på lite nytt och spännande. Vi hälsar på hos Kattis. Hon har ett fantastiskt, personligt och vackert hem. Jag fick fullt av inspiration och energi efter besöket idag. Det kommer ni också få ...
Kattis har, som vi alla här gillar, den vita lantliga stilen. Inredning är hennes intresse och så gott som hela hemmet med tillhörande detaljer, är handplockat på loppisar och auktioner. Det vita skåpet är franskt.


Vid det här laget vi ni att jag gillar personliga och udda detaljer. Ser ni dockan? Det är en iögonfallande detalj som blir pricken över i.

Här kan man se vad fint det är att skjuta ut soffan lite och ha ett bord bakom. Där kan man placera lite vackra detaljer som gör rummet levande och intressant.

Från vardagsrummet finns det ett par vackra dubbeldörrar som leder in till deras arbetsrum. Ser ni arkivbyrån? Den har Kattis köpt av mig. Nu har hon målat den vit och den blev bara så fin. Nästan så jag ångar mig. Det var faktiskt så vi träffades - genom Blocket!

Kolla in den söta schäslongen. Den är så nätt och fin.

Vi fortsätter rundvandringen snart. Det kommer alltså fler bilder från Kattis underbara hem. Vi syns snart!

kram Helena

söndag 28 oktober 2007

Det finns en lösning på allt

Hej!

Hur många gånger har jag inte retat mig på allt skräp som nycklar, mobil och plånbok som hamnar på byrån i hallen? Ganska många om man frågar Göran. Men det är tur det finns en lösning på allt.

Jag kom ju på att jag har två små fristående trälådor som jag haft kaffefilter och räkning i. Jag köpte dem på loppis för många år sedan. De har stått i skafferiet så de har inte stått framme. Jag målade dem vita, slipade på dem och ställde dem på byrån i hallen. Där har jag tänkt att "man" kan lägga allt man vill bli av med från fickorna.
Jag lovar att jag inte ska tända ljusstaken så länge lampkjolen hänger där. Ser ni krucifixet jag
hängt på spegeln?

Jag köpte mig en ny fattigmansljusstake igår. Mina barn har haft sönder två av mina varav den ena var gammal. Sorgligt men sant.

På lådorna har jag ställt mina första skor. Det är roligt att inreda med personliga detaljer från sin familj och uppväxt.

Nu bär det snart av på barnkalas.

kram Helena

fredag 26 oktober 2007

Nya gardiner och nya lampor

Hej!

Igår kväll satt jag uppe och sydde nya hissgardiner i linnetyg till hallen. Har ni provat sy egna hissgardiner? Det är lite jobb faktiskt. Varje gång jag gör det kommer jag ihåg varför jag inte har sytt den modellen på länge.

Men nu hänger de där tillsammans med mina nya lampor. Tidigare bilder av hallen hittar ni här.

Jag valde att göra hissgardiner lång så det blev många veck. Visst blir det en läcker effekt och så ser man att den inte är köpt i någon vanlig affär. Lamporna är i fattigmanssilver från House Doctor. Lamporna inhandlades på Gruvgatan 13 i Falun.

I hallen har jag parfönster så där krävs dubbla uppsättningar av gardiner, lampor, blommor etc. Ser ni var Göran alltid hänger vårat rödvita plastskohorn? Tror ni jag gillar det?

Här ser ni hissgardiner i närbild. Det fanns en bra beskrivning på Hemtex hur man syr dem. kram Helena

torsdag 25 oktober 2007

Hemmablind

I hela mitt liv har det stått en stor trälåda i våran garderob (jag bor ju i mitt föräldrahem). För någon vecka sedan var Ewa här och hälsade på. Då hon såg lådan frågade hon mig varför jag inte har den framme. Det har jag aldrig tänkt ut själv. Vilken tur man har vänner som inspirerar.

Förra veckan sa jag till Göran att lite snabbt ta ut lådan som jag skulle måla. Och då ska ni veta att det inte är någon liten pjäs. Göran blir aldrig arg men just vid det tillfället när den stora lådan skulle ut, kom inga kristna ord från hans mun. Då blir jag alltid full i skratt. Inte så hyggligt kanske.

Det är inte varje dag jag bjuder på en stökig och ful garderobsbild. Ser ni vilken stor låda? Det var den Göran släpade ut härifrån.

Så här ser den ut vitmålad. Den är ca 180 x 70 x 70 cm.

Den står uppe i mitt vardagsrum. Ser ni även att jag målat fönsterfodren på mina småfönster? Hela fem stycken klarade jag av målningen på förra veckan. Så nu är allt klart! Jag provade göra en golvkudde av min sädessäck. Det är den ni ser ena hörnet av till höger i bilden. Där kan barnen sitta framför tv:n och mysa.

Jag och Elliot har varit på shopping idag. Det ska lite nytt och fint i hallen. Få se om jag har energi kvar när barnen slaggat in. *Hoppas* Då ska snart få se lite nytt i min hall.
kram Helena

tisdag 23 oktober 2007

Två gånger på en dag!

Det har väl aldrig hänt att jag gjort två inlägg på samma dag. Men jag vill ju visa våran nya garderob. Voilà!

Nu är den helt klar. Tyget sitter där och alla kläderna är på plats. Det finns en öppning i mitten så det är enkelt att hämta sina kläder. Det känns så skönt att ordna lite bättre förvaring här hemma. Jag är så nöjd.

Jag var lite lat och tog två öljettlänger jag hade i vardagsrummet. Ni kan ju ana dem om ni tittar noga. Här bakom både hänger det och ligger kläder i trådbackar.
kram Helena

Sist men inte minst

Hej!
Jag kanske är den sista av alla pyssliga bloggare att köpa ljung och göra lite fint utanför dörren. Det har stått halvdöda pelargoner kvar sedan i somras. Men nu är de där!

I den vitmålade korgen står ljung tillsammans med enris. Min trädgårdssoffa fick åka fram igen efter Göran burit in den för vintern. Jag tyckte fågelburen passade in i arrangemanget. I zinkkrukan har jag blandat kärleksört med blåbärsris.



Samma bild men lite längre ifrån.

Här fick zinkbaljan, vattenkannan och en lykta stå. Det blir mysigt att kunna tända på kvällarna när man bjudit hem gäster.

I den stora zinkbaljan satt jag ljung, mossa, stenar, och en lövboll. Bollen gjorde jag av Emmas leksaksboll. Jag band runt lönnlöv med ett grovt snöre.

Nu vill jag ha två kransar på dörren. Få se om jag försöker mig på att göra dem själv. Annars kan man köpa.

kram Helena

söndag 21 oktober 2007

Afternoon tea och pizzabak

Hej på Er!
Igår var jag upp till Rättvik med min moster och två kusiner för att avnjuta en afternoon tea. Vi satt vid ett fönsterbord och hade en härlig utsikt över sjön Siljan. Oj så gott det var. Scones med sylt och grädde plus ett stort antal bakverk att frossa i. Har ni sett bilder från när jag ordnade ett aftenoon tea party hemma hos mig?

På kvällen gjorde min bror hembakad pizza i våran gamla bakugn. Den blev helt fantastiskt god! På pizzan låg en hemmagjord tomatsås, parmesan och mozarella lika delar, parmaskinka, oliver och tomater. Efter gräddning toppades pizzan med ruccola.

Här står brorsan och hans kompis och jobbar för fullt. Vi andra sitter vid bordet som hungriga vargar och tycker pizzabaket går lite långsamt. Är den klar snart?


Nu är det dags att grädda en färdiggjord pizza à la Robban. Det gäller att man tillräckligt med mjöl på spaden så det inte fastnar. Det är lurigt att få allt perfekt. Det är också viktigt att ha rätt temperatur så inte bröden blir svarta under. Dessutom använder vi alltid alved när man bakar. Det är en energität ved och som inte sprätter.

Jag funderar på att baka bröd i ungen nu till jul. Det är mycket jobb men det är ju så mysigt och så gott.


Jag var på loppisen Tulavippan igår också. Jag köpte en vacker handduk (som nog ska få bli en kudde till jul), gammalt örngott och en skål.



Den vackra spetsen var fastsydd diagonalt på kudden. Det var lite annorlunda.

En till närbild på spetsen.

Skålen var lite vaniljgul och krackelerad. Dessutom var det antydningar till midja på två ställen om ni tittar noga.

kram Helena

torsdag 18 oktober 2007

Garderoben är på gång

Hej på er!

Igår var Anette och jag på stan när de stora barnen var på dagis. Vi skulle välja ett fik och sitta ned och prata i lugn och ro för en gångs skull. Det hela kalaset slutade med att vi fick ta en hastig lunch eftersom vi spenderat hela tiden i olika klädaffärer. Det är lite farligt när båda gillar att gå i affärer och titta på kläder.

Jag hittade en fantastiskt fin tröja från Bondelid, en stickad, lite grå-beige, i äkta lantlivsstil. Jag provade den och hade beslutsångest huruvida den skulle inhandlas eller inte. Såklart beslutade jag mig för att köpa den.

Väl hemma skulle jag visa den fantastiska tröjan för Göran. Jag satte på mig den, gick ut i köket.

Titta på min nya tröja, sa jag.

Den var kort, sa Göran.

Det är en sådan modell. Det är bara för att du är van att se mig i tunikor, sa jag lite världsvant.

Den verkar liten, sa Göran.

Nej, den ska vara så. Jag tror till och med att jag tog en Large. Eller var det Medium kanske?

Göran kollar på lappen på tröjan jag har på mig.

Det är en XS... sa Göran

Jäkla skit. Karln hade rätt och jag hade fel.

Nu ska ni få se vårat garderobsprojekt. Vi har hunnit en bra bit.


Göran har snickrat en inbyggd garderob i pärlspont. Det kommer att hänga ett skynke för istället för dörrar. Det blir lite luftigare då. Ser ni att han gjort som en kornish för att kunna hänga skynket så att inte stången syns. Det blev fint tycker jag. Ja ni ska få se mer bilder när den är klar.

I garderoben kommer det att stå tre sektioner med trådbackar och en stång för att även kunna hänga kläder. Före bilder kan ni hitta här. Ni kan även passa på att titta på mitt lådfack från Kina. Det är till salu. Är det någon som är intresserad så hör av er till mig på helenaochgoran@telia.com

kram Helena

lördag 13 oktober 2007

Alternativ till tavlor

Hej på Er mina vänner!

Ni är ju bara för fantastiska. Jag tänker på alla Er som lämnar dessa vänliga, roliga och fina kommentarer. Jag läser alla kommentarer ofta flera gånger om dagen. Jag hinner inte alltid svara på alla men ni ska veta att de är lästa av mig.

Det är en annan sak som jag också har tänkt på. Det är hur man väljer att framstå på bloggen. Min tanke är att vara personlig utan att vara privat. En del jag träffat frågar mig om det inte är utelämnade att ha en blogg. Mitt svar är då nej. Det baserar jag på att det är jag själv som väljer vad som skrivs. Det är ju bara en liten del av mitt liv jag publicerar på bloggen. Och jag väljer vilka delar.

Det spännande med det hela är att den bilden man skapar av en människa bakom en blogg är egentligen utifrån väldigt lite input. Jag tror den sällan stämmer överens med verkligheten. Jag brukar fundera vilka människor som finns bakom era signaturer. Det är en annorlunda värld denna bloggvärld. Man kan ha daglig kontakt med människor utan att känna dem. Det är ett skönt och kravlöst sätt när man tänker efter.

Jag är en skeptiker till tavlor. Jag vet att jag är tråkig. Det kanske kommer med åldern. Vad kan man hänga upp istället då?


För flera år sedan på en loppis köpte jag en tavelram utan innehåll. Jag tyckte den var så vacker med sin ovala form och fina detaljerna.

Men oj vilken söt bäbis man kan ana på kortet. Det är min lilla Elliot.

kram Helena

torsdag 11 oktober 2007

Snön faller och jag med den ...

Är det inte härligt att titta ut genom fönstret när den första snön faller? Man blir nästan lite pirrig i magen och då menar jag inte av magsjuka. Jag slapp den faktiskt. Peppar peppar.


Igår var jag ingen god människa. Göran var hemma från jobbet och var sjuk samtidigt som båda barnen var hemma. Jag tänkte från början att nu ska jag vara en snäll och förstående sambo. Men det gick fram till lunch - max.

Sen körde jag igång och var mitt vanliga åskmolns-Helena som bland annat en sjuk karl kan locka fram. Jag tog med mig båda barnen och skulle handla på våran lokala ICA-affär. Elliot körde rakt in i mina hälsenor med en barnköpvagn.

Men vad fan... Kör inte på mig med vagnen! Skrek jag som bara en arg småbarnsmamma kan göra med en sjuk karl hemma.

Jag fick några dömande blickar av några äldre damer i affären.

Jaja, ni fick säkert några bryt i affären när ni hade barn. Ni har bara glömt det, tänkte jag för mig själv.

När jag sen hade packat upp varorna från min vagn ropade jag på Elliot att komma med sin vagn. Han hörde vad jag sa och drog åt andra håller. Där stod jag med ett tomt rullband och en full kö med folk stirrande på mig. Jag satte fart i riktning mot Elliot och hämtade hans vagn, la upp de tre varorna och tänkte att nu är allt frid och fröjd.

Jag ville lägga upp sakerna på bandet, skriker Elliot och bryter ihop som bara en 3-åring kan göra.

Här! Ta den här chokladkakan och lägg på bandet, sa jag och tänkte samtidigt att jag bjöd hela affären på några härliga DON´Ts i barnuppfostran.

Jaja. Shit happens.

Jag har en ny detalj på skrivbordet i biblioteket.

Det är ett arvegods. Jag tror det är ett etui för cigariller. Jag hittade det i mina gömmor.

Det finns ett vackert monogram eller sigill på den, i äkta vintagestil. Det som gör den extra vacker är att den kommer från min släkt. Vem av dem måste jag kolla med släkten. Sådant glömmer jag.

måndag 8 oktober 2007

Ibland är snor bättre

Tänk om jag hade fått torka snor idag istället. Mina barn har magsjuka. Det är nog det äckligast jag vet. Då får man torka spyor.

Hur ska man få inspiration till den vita lantliga inredningen när dagen har sett ut som den gjort? De nya idéerna flödar inte direkt. Sitter just nu och försöker få i min son vätskeersättning var femte minut. Stackarn. Det är så synd om dem när de är så små. Det är bara att hoppas att vi vuxna klarar oss från denna upplevelse. Natten får utvisa vad som väntar. Kanske är vi pigga imorgon, kanske inte.

Jag som hade en sådan rolig sak inbokat idag som fick avbokas. Men det får ni höra om någon annan dag. Det har med inredning att göra såklart. Man vill ju retas lite med er och "inte säga B"... hihi

Någon som vill komma och hälsa på oss? Nähä inte det.

Godnatt och hoppas vi syns imorgon!

kram Helena

lördag 6 oktober 2007

Ommöblering

Hej!
Detta är fjärde dagen jag är själv med barnen. Göran är i Italien. Jag ser nu fram emot att han är på väg hem. Dagarna har gått fort och jag har knappt saknat han men det finns ett tydligt tecken att pappa är på vift - när man får borsta tänderna med Byggare Bob tandkräm. Av någon anledning har vi ingen extra tandkräm att ta med sig när man ska på resa. Det finns bara en. Och den enda tar såklart Göran med sig. Då får man hålla tillgodo med en tandkräm som smakar bubbelgum och som tänderna känns sträva av.

Nu har vi haft en liten ommöblering här hemma. Jag har flyttat ned en byrå i badrummet. Den stod tidigare uppe i vardagsrummet. I den har jag nu Elliot och Emmas kläder. Skönt att slippa släpa upp allt när man ändå klär på dem i badrummet. Byrån kommer från ett gammalt skogsbolag i Orsa och har stått på någon direktörs rum.

Badrummet gjorde vi om för fem år sedan. Efter det har knappt något nytt hänt i detta rum. Jag kan känna att jag blivit hemmablind i detta rum. Jag tänkte därför fråga Er duktiga bloggvänner om tips. Vad ska jag göra i detta rum? Tidigare bilder av mitt badrum hittar ni här.

kram Helena

tisdag 2 oktober 2007

Kuddaffär

Hej!

Tack för alla fina kommentarer om min övervåning. Det var roligt att ni fick se den efter mycket om och men.

Jag håller ju på med en förvaringsrokad här hemma. Då hittar man allt möjligt i sina gömmor. Är det något som tar stor plats att förvara så är det kuddar. Vad gör man med alla kuddar man inte använder just nu? Kommer man använda kuddarna någon mer gång? Frågorna är många och svaren är få.

Jag sitter på en stor mängd kuddar som inte används just nu. Idag ska ni få se några engelskt röda kuddar jag hittade i mina gömmor.


Ni förstår att det tar plats att förvara kuddar man inte använder. Jag vågar inte ens räkna hur många jag har.

Just nu får de ligga undangömda någonstans eftersom jag vill bara ha vitt med lite beige. Visst är de vackra? Men sätter jag fram dessa kommer jag att vilja göra om efter en vecka. Det vita håller länge. Färg tröttnar jag på fort.

kram Helena