onsdag 21 mars 2007

Snälla hjälp mig - har du någon bra idé?

Idag visar jag lite ofärdiga bilder på vårat hus. Tänkte passa på att rådfråga alla gulliga och hjälpsamma människor i bloggvärlden. Vi har precis bytt fasad till stående/liggande/stående panel, en gammeldags panelsättning jag gillar. Huset är från slutet av 1800-talet och är mitt föräldrahem vilket gör att jag tycker extra mycket om det.

Tanken är att vi ska bygga in verandan med vackra fönster så vi får en större hall och flytta dubbeldörren "mitt på" verandan och en stor trapp framåt. Jag går och funderar mycket hur allt ska lösas för att det ska bli vackert och praktiskt. Funderar på ett öppet däck bredvid verandan (där trappen är idag)som går runt knuten och längs med kortsidan på huset. Ska man ha räcke eller stör det symmetrin på huset? Hur löser man att ha tak över däcket på ett sätt som smälter in?

Och sen, vilken färg ska jag välja? Vad tycker du? Idag är huset grundmålat bara.

40 kommentarer:

Sofie sa...

Åhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! Vilket underbart hem!! hur fint som helst!! =) Puss puss puss!!

Guldkant På Livet sa...

Ett underbart vackert hus! Men färg? Tja, kan nog tänka ni har haft en aning om vilken ni ska välja, beror ju lite på omgivning också, men för min del älskar jag både röda, gula och vita hus! Ert hus är vackert även utan färg!!Ljuvligt. Mari.

Hemma på landet sa...

Oj, vilket hem du har dalkullan!
Alltså...jag vet ju att du gillar vitt. Hehe.

Men jag tycker ju att rött är fint också med bårder av vitt.Vitt runt fönstren och vit veranda.
Ska vi byta?

Puss på dig


Ikea ja. Fattar inte än vad som hände.
Du kanske anar?/ Stina

I min vackra värld sa...

Vilket vackert hus ni har! :-) Och det ser jättefint ut med den nya panelen.
Att bygga in verandan till en glasveranda tycker jag är en strålande idé, det kommer säkert passa jättebra ihop med huset.
Däremot tror jag inte på ett däck överhuvudtaget vid det huset. Jag tycker att det skulle bryta för mycket mot husets äldre karaktär, ett däck är ju ett "nytt" påfund jämfört med husets ålder. Jag skulle istället göra en eller ett par enkla uteplatser istället, med ex stenplattor eller grus som underlag.
Vad du/ni än väljer så önskar jag er lycka till med det fortsatta arbetet! :-)

Camilla sa...

Vilket fint hus ni har! på gammeldagsa hus är det fint m tex grå botten m blandat grönt o rött kring fönster o andra detaljer. Även fint med gult i botten me vit eller grönt kring fönstren. Sedan är det ju tjusigt med vit o rött... ja det finns massor med färger som passar förstås:)

Blomman för dagen sa...

Oj!Vilka svåra frågor du ställer!
Jag tror att en glas veranda passar jättebra på huset.
Dessutom får ni ju ett utrymme att vara på.
Färg på huset??Jag skulle kunna tänka mig ljusgrått med vitt runt fönstren eller antik-vitt hus med mörkrött runt fönstren??
Har sett många hus på landet från 1900talets början i den kombinationen,det är fint.
Vill man vara väldigt klassisk så finns ju alltid herrgårdsgult med vita knutar,men det är nog inte riktigt du,med tanke på vad jag sett innan=)Lycka till!MVH Karin

Mysiga lantliga ting sa...

Huset är fantastiskt fint!! Ser så stort och maffigt ut. Jag skulle målat det i vitt eller ljust grått och i såfall med vita knutar och detaljer. Röda hus med vita knutar är oxå fint (har själv) men jag tycker ditt hus skulle passa bättre i en ljus färg faktiskt. Jag skulle sätta räcke om jag gjorde en sån veranda, tycker det känns mer ombonat så.
Blir spännande att se hur ni väljer. Ha en bra dag!

/Johanna

Pia..... sa...

ojoj.vilket fint hem du har..ute med!!så vackert alltså..sen gör det väl inte det mindre fint för att det är dit föraldrahem heller!!?? Gräddvitt/beige har jag som favoritfärg på hus med engelskt rött eller vitt som detaljer...

bagateller.se sa...

OjOjOj vad fint hus! Otroligt vackert med både liggande och stående panel!

Jag skulle nog välja en ljus färg, vitt eller ljusgrått med gröna, mörkröda eller grå foder och knutar. Men på ett sånt hus kan inget bli helt fel! Håller med "I min vackra värld" att däcket kanske inte passar in helt. Men glasveranda kommer bli underbart!

Lycka till! Underbart hus du har, både in- och utvändigt!!

Pia..... sa...

förresten, engelskt rött är ju lika med falurött:)

majsan45 sa...

Jag håller med Pia, vitt med engelskt rött hellre en mysig inglasad veranda med fina fönster ev.markiser i samma engelsktröda jäklar vad snyggt hus det va iallafall. Jag tror att du innerst inne redan bestämt vilken färg du ska ha, så kör på det för jag tror att du kan detdär hur bra som helst...;-)..kram på dig. Föresten ska jag berätta när jag skulle skaka hand med den som hade stugan före så gjorde jag bort mig totalt enligt mina barn det regnade ute och gräset nåde mig strax under armhålorna då säjer jag ( ursäkta men jag är så våt) mina barn höll på att dö och jag stod som ett levande? så kan det bli ibland men sch säj inget till nån!!!!!!!!/Majsan

sofie sa...

Näe.. besiktningen gick inge bra.. tråkigt! Så otroligt tråååkigt att lägga pengar på bilar.. blir så dyrt! Typiskt! jaja, det är som det är =) Ni måste verkligen trivas i erat otroliga hus iaf ;) Puss å kram!!

Katten Pejst sa...

Vad fint huset är!!! När det gäller färg så tycker jag att ni skall tänka på vilken typ av färg ni använder. Jag tycker att det vackraste oftast är de sk. "slamfärgerna" (titta på www.kulturhantverkarna.se/Slamfarg.htm). Jag hade valt den ljusaste av färgerna du ser på sidan.

Anna sa...

Herre Jessanes, vilket vackert hus. Jag ville bara säga det, kan inte ge något tips om tillbyggnaden för där har jag ingen kunskap. Förstår att du är lycklig där, och så härligt att det är ditt föräldrahem. Men vitt eller rött borde det vara - beror på omgivningen.

Ha en bra dag (ser ut att bli en till solig dag här i Dalarna):).

Anonym sa...

Jisses vilket underbart hem du har... jag blir såååååå aviiiis!!!!

Marres Hörna sa...

Vilket otroligt hus!!! Jag gillade verkligen framsidan, med trappen ochd et där. Jag hade nog valt att måla det vitt, faktiskt! Det känns som om det skulle passa.

Ha en bra dag! //Martina!

Anonym sa...

Sitter här vid datorn i matrummet och tittar upp mot ert hus...
Kan riktigt se den stora vackra glasverandan på framsidan av ert ljusgråmålade hus... Åh det blir ju kanon med en veranda där.
kramisar Susanne :0). Vi ses!!!

Lisa F sa...

Vilket strålande vackert hus! Ser ut som om omgivningen är lika skön. Jag tror att ett däck skulle bli fel på ett så gammalt hus, men inglasad veranda och trapp skulle vara jättefint! Vilken färg hade huset från allra första början? Kan vara kul att sluta cirkeln genom att ge huset åter den utsprungliga färgen. Om inte den känns rätt, kolla med någon expert på området gamla hus, vilken färg din typ av hus brukade ha. Eller, följ bara hjärtat! Kram.

Signe sa...

Jättefint hus! Och va kul att ta tillvara sitt föräldrahem! Det lilla röda huset på sidan, är det ert oxå? Håller med Mari om att huset även är fint utan färg men jag tycker nog rött eller vitt. Ett vitt hus med röda spröjs och lite gråvitt på fodret eller ett rött med vita foder. Jag röstar för glasveranda! ..är ju fint på gamla hus!

dreamhouse sa...

superfint!!! åh vad stort o härligt! hur många kvm?
tror som sagt inte att det blir fel alls med vitt, som jag sa så kolla in 'madicken' huset och insprieras. men tror inte på kritvitt, kan lätt bli maräng och känns som att då ska det vara svart tak al'a new england. det här huset känns mer klassiskt snyggt trähus al'a herrgård. mer åt lite gråvitt, kanske även blandat med en ljusare vit runt fönster, knutar alt mörkare runt fönster, knutar. Kommer bli otroligt flott tror jag. Gult al'a 'Änglagårdhuset' är oxå superfint. kommer bli supersnyggt oavsett.

kommer bli superfint med inglasad veranda, fast med inglasad tror jag det kan bli för mycket med rundgående altan. vill man ha mer altan skulle jag behålla verandan (ej glasa in)bygga ut altanen på båda sidorna om den befintliga verandan, med tak och pelare. blir lite 'american porch'. men då skymmer man iof solen.. kanske kan funka även utan tak fast att räcket fortsätter.. måste fnula lite till.. oj vad långt det blev..

Anonym sa...

Oj, så vackert! Viken ynnest att få växa upp i ett sånt underbart hus. Ja, det var en svår fråga. Jag gillar ju amerikanska verandor med tak som går runt hörn och det skulle passa på ditt hus. Sen färgen. Vet du hur det ursprungligen såg ut? Den färgen kanske skulle passa även i dag? Ja, jag gillar även vitt, men absolut inte kritvitt, det orkar man inte titta på, ha i lite svart eller lite grön umbra. Använd en linoljefärg från typ Gysinge. Många olika tips du fått! Blev du nått klokare :)

Jennyshemochharmoni sa...

Huset är verkligen jättevackert! Svårt det där med färg, jag tycker det är viktigt att det passar in med omgivningen. Vad har det haft för färg förut?

EVA sa...

Vilket tjusigt hus !!!
Helt klart så kommer det att bli snyggt att ha ingången rakt fram. Ser lite mäktigt ut... Och att man gör ett däck vid sidan gör inget alls. Så har vi gjort på vårt supergamla hus och det smälte in jättebra. Det gäller ju att inte göra det så modernt. Vi har målat vårt svart, då försvinner det lite och vi har inget räcke runt...

Sen ser det ju ut som en gammal herrgård och de ska väl nästan vara VITA...

KRAM EVA

Mimmi sa...

Vilket hus... alldeles, alldeles underbart :-)! Vi har rött hus med vita knutar, mest för att det passar bäst här och för det är den bästa färgen att måla med (slamfärg). Jag kan tänka mig att ert hus skulle vara snyggt i vitt med grå knutar. Vad är det för väderstreck på framsidan av huset? Vilka funktioner vill ni ha på däcket? Måste det vara ett däck eller kan ni tänka er plattsättning eller en berså med grus på marken?

Anonym sa...

...förmodligen världens vackraste hus, måla det helst ljust=)Då blir det kanon fint!!! Dina andra idéer lät toppen! Gillar din blogg, kram.

Mimmi sa...

vi har att stort, trädäck i lärk och visst är det skönt med trä. Men grus kan i och för sig vara bra när det är blött i marken, det dränerar ju och en stensättning skulle kunna passa till husets karaktär. Det svåra är att få till det så att det inte blir "för tungt" åt något håll, utan får jämvikt. Hur hade ni tänkt med taket?

Anna sa...

Oj oj det var ett stort och vackert hus! Eftersom man kan se ett falurött hus/lada? i bakgrunden så passar det ju med falurött till ert hus. Ni kan ju välja den ljusröda färgen som faktist har äldre anor än den klassiska. (Vi har den ljusröda äkta falufärgen på vårt hus).
Den har ett underbart lyster och inte alls så mycket svart pigment som vanlig falu rödfärg.

Bygg in verandan - absolut! Det blir jättefint!

Jag skulle tro att grusade uteplatser och gångar skulle bli jättefint - speciellt eftersom det ofta var så man hade förr, vilket passar bra till ert hus, med tanke på att det är äldre. (Vi har valt grusade uteplatser och vi är jättenöjda med resultatet).

Ha det så bra!
:)Anna

majsan45 sa...

JO hej du taskfia...:-)...Jag lyckas med såna kommentarer jämt. Som en gång lyckades jag säja till en pappa på dagis (passa dig så jag inte suger upp dig)fattar du?Det som va,jag skulle dammsuga upp gruset i hallen och han sa nåt dumt. Sen sa han på sitt jobb att dagispersonalen hmmm upp en om man vill....blä säjer jag bara....kram/Majsan

I min vackra värld sa...

Hej igen! :-)
Om ni absolut vill ha tak över utemöblerna, då skulle jag förmodligen välja att inglasat rum (se mitt inlägg "Feberyra?", tyvärr inte så bra bild på hela uterummet men jag tror du kan få en känsla av vad jag menar i alla fall). På gaveln skulle det kanske se "för mycket" ut tillsammans med den inglasade verandan på framsidan, så kanske på baksidan? Eller så kanske det skulle funka även på gaveln. Ett uterum med tegelgolv, kanske en kamin etc och det ska mer "smälta ihop" med marken utanför uterummet när man öppnar (par)dörren så att det upplevs som en helhet - att man nästan är ute fast inne. Mmm... jag ser det framför mig... ;-)

Mia sa...

Å vilket underbart hus!!! Det första jag tänkte på var vitt så då säger jag så! Däcket tror jag skulle bryta för mycket mot det gamla, hade bara gjort en vacker glasveranda så ni får större hall och möjlighet att sitta där med kaffet tidiga mornar..

Lina sa...

Åhh så vackert hus!!! Rött gult eller vitt skulle jag nog valt. Inglasad vereanda blir nog jätte fint! Ett trädäck hade jag nog valt att lägga någon annanstans...

Anonym sa...

Oj vilket underbart hus ni har!! Jag skulle satsa på en färgsättning i vitt och/eller någon ljusare grå nyans.
Skulle inte satsa på trädäck faktiskt... Tycker inte det passar riktigt till detta vackra hus.
Lycka till med färgval!!
Kram Sanna

Lilla My sa...

Vilket stort och fint hem ni har. Jag älskar vita hus.De är så vilsamt tycker jag.Du har ju bra sinne för detaljer så jag är säker på att du hittar nån underbar färgsättning.Ha en trevlig helg!

Lotta sa...

När det gäller färg tycker jag att du ska kolla med de många kunniga på Gysinge !
Om du ska ha falu rödfärg så finns det småtillverkare som har klarare röd en stortillverkarna.

Spets och snor sa...

camilla: Tack för dina idéer. kram

Susanne:Hihi, hej på dig! Känns bra att du tror på en glasveranda. Först på pärlan imorgon eller? nej då du kan ta sovmorgon för jag lurar på en ikeatur...

Ingrid sa...

Så utrolig nydelig hus! Jeg ville valgt hvitt..
Ha ei fin helg!

Birgitta sa...

Det är ett fantastiskt hus ni har! Kanske skulle grå-vitt vara melodin för huset? Eller en fin grå färg på fasaden och engelskt röd på fönsterdetaljer, dock inte på foder.... *funderar*
/B
www.lyckligagatans.blogg.se

Birgitta sa...

Kulturhabtverkarnas pärlgrå slamfärg är min favorit, fast slamfärg (som falu rödfärg) kan ni förstås inte använda om huset är grundmålat ...
/B

Anonym sa...

Hamnade på din sida av en slump då jag googlade runt efter info om räcken som kan passa ett 30talshus. Iallafall, liten kommentar till frågor du hade. Om de fortfarande är aktuella?! Bygg inte trädäck! Vad är det med denna trädäckshysteri? Kan man inte gå på marken längre? Och trädgårdsmöbler kan stå på gräs eller hårdgjord yta. Dessutom passar inte ett däck alls till ett äldre hus. Så, nu har jag fått ur mig detta. Lycka till med ert fina hus.
/ Mvh Klara

Jag sa...

Fantastiskt fint, romantiskt och sött hem. Jag blir så sugen på att byta inredningsstil från den moderna till lantliga. Har börjat lite smått med vår altan. Min blogg är ny så jag har inte hunnit med att få in så mycket bilder ännu från mitt hem, det kommer.
Kramar Anette