onsdag 13 juni 2007

Spets och skit

Här går man och plockar, piffar och puffar för att det ska bli fint här inne. Men vad hjälper det? För såfort man kliver utanför ytterdörren möts man av en fantastiskt obehaglig koskits-stank, not nice säger jag. Bönderna har bombarderad oss med skit. Det finns säkert nån skadeglad bonde som bara älskar att ösa ut skiten bland folk så man inte kan grilla ute på ett par veckor. Den bonden bor säkert i vår by.

Har man ett öppet fönster kryper skiten in, därav Spets och skit, så är det hemma hos mig nu.


Kommer ni ihåg att jag anlagt ett kryddland? Tänkte ni ska få se det idag.


På framsidan av huset under köksfönstret har jag anlagt en kryddträdgård. Jag har planterat och sått sorter jag gillar att plocka in till köket när man lagar mat. Färska egenodlade örter är så långt ekologiskt man kan komma i det här samhället. Man kan använda dem till grillning, sallader, röror etc. För att skapa en prydlig känsla har jag ramat in kryddorna med runda vackra stenar, charmigt och gratis.

Oregano, gräslök, timjan, dragon, kummin...
...salvia, rosmarin, persilja, purjolök, dill, ruccola och gurka hittar man i min kryddträdgård.
jag tycker det är så fint att skriva på vita pinnar vilka sorter det är.
En vecka efter jag hade sått två rader med dill och en rad med ruccola började något nyfiket att titta upp.
I hörnet mot verandan har jag krukor med tomatplanta, squash, nysådd basilika och nysådd persilja. För att slippa klippa gräset i detta hörn har jag lagt grus vilket är gammeldags, vackert och till och med praktiskt! Stolen är den andra av mina soptipsfynd. Jag har fräschat till dem med lite ny vit färg för att slippa få färgflisor i häcken när man sitter på dem.
Susanne kom med den roliga idén att lägga mindre runda stenar i en cirkel och sedan ställa en kruka på. Det blev den rolig effekt i gruset.
Nej ut i stanken igen och blänga lite på bonden.

42 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken trevlig kryddträdgård!!

Akta dig för att hänga tvätten ute nu då, jag har gjort misstaget...

/Terese

Stina sa...

Du är ju för härligt rolig du...

Men fint gör du, trots koskit.
Kram

LantlivsAnette sa...

Jaa du är för duktig du..jätteprydligt och fint, stenarna under krukan blev ju jättefint..Usch för koskit..hoppas det blåser iväg lukten snart..

Cornelias Corner sa...

Å här kommer ett litet miljöpekfinger! :-)klaga inte på koskitdoften - bättre det än att gödsla med konstgjorda kemikalier som man får gröna vårtor på näsan av - faktiskt!

marie sa...

Jaa, koskit är inte kul! Visst vill man ha den lantliga känslan men där går gränsen!!! Du som varit i bloggvärlden länge, finns det inga danska bloggar? Så måste jag bara säga att du har det alldeles underbart fint o vilka vänner du har! Har alla fint som du känner?

Mys liv och hem sa...

Så mysigt med en egen kryddträdgård.Hoppas du får en doftfri dag.Kram

Anonym sa...

ahmm, innan vi började bygga vår stuga där den är var vi och tittade på en stuga i trakterna där vi bodde då. Man passerade en ladugård med kossor och hade åkermark överallt runtomstugan..... vi köpte den inte. :D

::fina:: sa...

Förlåt mig men det var svårt att hålla sig för skratt när jag läste om all koskit. Men jag vet så väl vad du menar. Mina föräldrar har ett underbart gammalt hus på landet med kossor kring trädgården men fy vad det stinker ibland - för att inte tala om alla flugor det drar till sig! Men vackert är ditt kryddland och wow vad det blev fint med stora stenar under krukorna i gruset. Tjusigt!

Granne med Selma sa...

Din granne har säkert en släkting som brukar driva runt i närheten av där jag bor för här luktar det också skit emellanåt. Och ALLTID att skiten ska ut i anslutning till helg eller ledighet...
Som alltid blir jag alldeles hänförd av dina projekt. Tack för att du finns som inspirationskälla!
/Sussie

vinklar o vrår sa...

Jättehärligt med eget kryddland! Mindre härligt med stank av koskit... vi fick våran del för några veckor sedan då grannbonden gödslade sin åkermark! =)

Stina sa...

Ja, det måste du prova ,Honey!
Kram

Skatan sa...

Stackare...jo, jag vet hur illa det där kan lukta och hur stanken kan finna sin väg in överallt! Huvva!

Jag gillar dina stenar i långa rader, framförallt gillar jag den där rundeln du hade ställt krukan på. Mycket snyggt : )

Ha det så skitkul nu i kväll...!

Anonym sa...

Ha ha ha :D

Den bonden bor säkert INTE i er by!!!

I feel (the smell) with ya' sister.

Ingela

Sagalisa sa...

Vilt o vackert i ditt kryddland!
Njut av skitlukten,du slipper avgaser!Trevlig kväll/Sagalisa

Färjtorp sa...

Mysigt kryddland du gjort! Det blir säkert gott till matlagnigen.

Kram Johanna

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Vad fint det blev. Roligt att ha egna kryddor att använda i maten. Fint också med stenarna under krukan. Ha det gott

Anonym sa...

Koskit blir man ju van vid :) 3 (4) gånger om året slänger vår aldskade bonde på bajs på sina åkrar....vi bor i MITTEN av dessa....första vändan vi fick veta av, då rann det i ögonen :) Nu känns det ju bara som hemma *fniss* Visst tvätten kan man ju hålla inne..det doftar ju inte clean cotton direkt =)

Tjusiga kryddland, tänk vad mycket gott du kan göra av det..oljor, socker, vinäger m.m...jumms!

www.oneandone.se

Anonym sa...

Här i böndernas mecka säjs det att "skit luktar pengar" är det en tröst? nä-ä men jag kan trösta DEJ med att vi får vår skitdos med jämna mellanrum vi med!(fast inte inte alla dagar tack o lov!)

n o r d i n g å r d e n sa...

Å en sådan mysig örtagård! Det är verkligen kul, vackert och praktiskt att ha en sådan, och så gott!! Urtjusig veranda!! Helt sagolik, måste vara njutbart att sitta där en varm sommarkväll...Mari. ( jag är nog lite knäpp, jag tycker koskit luktar lite mysigt och sommar faktiskt men mina föräldrar tycker också det är ett stort problem när bonden gödslar..)

Snögården sa...

Vad härligt, inget går upp emot färska kryddor i matlagning och bakning. Koskit är godare lukt en brandrök i alla fall, tack för suverän läsning

kram Linnéa

Anonym sa...

Kommer och smakar på något ni (läs Göran) lagat till av kryddorna. Vet ej när men nån gång i sommar ska jag väl uppåt...
Kram kram
Soptippskompisen

MODERN COUNTRY sa...

Haha, jeg datt nesten av stolen her, fniss :)Måtte le av beskrivelsen din. Ikke for det altså, jeg synes synd at dere må sitte i den kudritt lukta. Det stinker jo verre en verst!! Uff..Godt ikke jeg kan lukte det gjennom pc`en :)
Du har iallefall gjordt ditt for å få det så koselig som bare det rundt deg, ute som inne. Jeg gir meg alltid over ende når jeg besøker din blogg, for det er alltid både overraskende og vakre dekorasjoner. Fint krydderbedd har du også laget. Er det ikke herlig med eget fersk til maten? Noe så deilig. Jeg har en liten plass på kjøkkenet, har 3 potter. Er så glad for bare de 3 :) Ingenting er som eget dyrket!

Beti Copetti sa...

Pretty garden of herbs you have! I found blogs very pretty in your region, and this is one of the best! I put one link in www.casaalmare.blogspot.com .
My friends will love!

Anonym sa...

Vilken kryddträdgård och under bar stol!! Jätte fint med stenar i en ring mitt i grusen!

Lavendel & Romantik sa...

Fånt du skylla dig själv ska man bo på landet så hör det till...:-) nej tacka vet jag stan, här luktar det sprit,gammal fylla och urin.....mmmmmm du hör ju vad mysigt det är vi kan ju byta ;-) föresten vadå rapp jag är ju ljuv/majsan

rine sa...

Må si det er koselig å besøke bloggen din. Her er alltid så mye fint å se.

Ha en fin dag :)

Susanne sa...

Ja lite skit det piggar upp. Fin fina kryddland! Har en kanonbra idé. Nu när du har så mycket väldoftande kryddor kan du ju hänga det runt halsen som en vackert väldoftande halsband som kan mota bort koskiten ;-)

Ps vi har en bonde här med som formligen älskar sin koskit Ds

Mia sa...

Det er jo så deilig med egne krydderurter, og du har sådd og plantet masse herlig, ser jeg. Nydelig med de runde stenene rundt bedet også. Og så likte jeg den ideen med de runde stenene rundt tomatkrukken din også. Kjempefint. Håper du holder ut i stanken, den vil vel gi seg etterhvert (de sprer møkk her også, men stanken pleier ikke vare så lenge, eller så har jeg kanskje bare blitt immun mot det...)

Granne med Selma sa...

Blir så inspirerad av din blogg... Får jag länka till dig?
/Sussie

Anonym sa...

Vilket fint kryddland du har gjort. Mycket fint blev det också med stenarna runt om.

Hoppas att ni nu får njuta massor av kryddorna - både till maten och att titta på.

Kram Kram
Carina

Ina sa...

Hej! Som alltid har du ett inspirerande inlägg trots koskiten hi, hi!! Du har ett så vackert hem och jag kikar in hos dig flera gånger om dagen för att se om du har några nya bilder.
Sköt om dig!
Kram Ina

Tingeltangel sa...

Visste väl att det fanns någon fördel med att bo i sta´n. Här luktar det sällan koskit. Men å´andra sidan finns här värre skit... Bra tips att lägga grus där det är svårt att komma åt med gräsklipparen. Det ser ju så snyggt ut. Kontrasterna är fina.

Linda sa...

lyxigt och härligt land!
ha det gött

purple area sa...

Vad fantastiskt mycket fint du visar i bloggen, jättefina bilder. Det ser härligt ut!

johanna sa...

Åhh det finns ingét värre än den doften,det sätter sig överallt =(
Såå fint kryddland i vilket fall..älskar din veranda oxå det är såå fint.
kram johanna

Stina sa...

Haha...Du fick mig att brista ut i gapskratt.
Kram

Brunkullan sa...

Vilken fin och prydlig kryddodling du fick till!!
Idén med de större stenarna i gruset för krukan var bra!! Den ska jag kopiera av dig:-)

Kryddodling säger jag varje år att jag ska anlägga vid husgaveln här hemma i radhuset, men det blir aldrig av....
Nästa år kanske??

Susanne

Anonym sa...

Urk när det luktar ladugård ute. Jaja, men det är ju så på landet ;-) Har ju själv bott bredvid bonde och ibland storknar man nästan.

Dubbelörn sa...

Koskit!! Det är absolut ingenting jämfört med hönsskit som bönderna sprider ut på vissa ställen. Körde bil o passerade en sådan plats. Trodde min sista stund var kommen, stängde av fläktar, AC, ventiler ja allt o hyperventilerade genom munnen. Har nog aldrig varit med om något värre, trodde jag skulle dö, kväljningar, kräkreflexer, var tvungen att stanna en bra bit efteråt bara för att återfå andan o andas frisk ren hönsfri luft *skrattar*. Så gissa om jag är glad över att bonden här väljer koskit framför hönsskit!

Kramar

Anonym sa...

Vilken trevlig kryddträdgård!! Kul att plita med sådant!

Anonym sa...

Åh så mysigt med ett eget trädgårdsland med en massa goda örter i. Tycker det blev väldigt fint med dom söta pinnarna som du har skrivit på med... lite gammaldags :).

Jo jag måste fråga.. den där ställningen som du har i krukan med tomaten i.. vart köper man en sån? är så sugen på att köpa en själv att ha.

Ha en fortsatt trevlig helg!
/Mvh Hanna

Anonym sa...

Så fint och härligt med egna kryddor. Det var en hel del olika också! Duktigt.