måndag 31 mars 2008

Photoshop-nörd

Idag får ni se ett försök till tidningsannons. På min nya blogg - på Mama.

kram Helena

söndag 30 mars 2008

mig & alice

Idag får ni se vad jag hjälp Melinda med. På min nya blogg - på Mama.

kram Helena

lördag 29 mars 2008

Vitt såklart!

Idag får ni se mitt nymålade golv i biblioteket!

kram Helena

fredag 28 mars 2008

Prenumerera

Hej!
Ni vet väl att ni kan prenumerera på mina inlägg på Mama med RSS? Klicka här och klicka sedan på Prenumerera på denna feed.

kram Helena

torsdag 27 mars 2008

Numera på Mama

Hallå!
Ni vet väl att jag numera bloggar på Mama? Samma Spets och snor - bara en annan adress.

Idag får ni se Emmas nya säng.

kram Helena

onsdag 19 mars 2008

Flyttlasset går

Nu fortsätter vi - fast här.

kram Helena

tisdag 18 mars 2008

Det stora avslöjandet

Tomte: Say Mama
Docka: Ma
Tomte: Hahahaha. Say Mama
Docka: Mama
Tomte: Hahahaha

*stämpel i baken*

Tidningen Mama har bett mig bli en mama-inrednings-bloggare på deras hemsida! Jag är i gott sällskap med Martina Haag, Pernilla Wahlgren och Charlotte Perelli som bloggar där. Man kan ju hoppas på en personalfest snart. Då ska jag ta vinglaset och sätta mig bredvid Pernilla och .... förmodligen inte säga någonting. Elller kanske kommer jag på:

-Den var bra den där Piccadilly Circus.

Jag säger till när mitt första inlägg i min nya blogg blir publicerat . Det rör sig om timmar nu.

kram Helena

Ledtråd

Jag ger er en ledtråd.

Den är: Tomteverksta´n.

kram Helena

måndag 17 mars 2008

Den som väntar på något gott ...

... väntar alldelens för länge! Ja, så kan det kännas.

Men hörni, vad roligt att så många svarade på min fråga om korten. 130 stycken för att vara exakt. Det var personligt rekord.

Jag håller på med lite praktiskt detaljer innan flyttbilen går. Det är utom min kontroll. Det kommer bli så bra!

Jag ber er hålla ut lite till. Jag släpper ingen bomb just nu. Jag kanske kan ge er en ledtråd. Eller - nej. Ni får veta snart, jag lovar!

Vilken cliffhanger jag lägger in med. I allafall så mycket cliffhanger det kan bli i inrednings-blogg-världen.

Jag ska visa en fräck sak med tanke på kortet vid vedboden jag visade i förra inlägget. Ni anade Elliots gula plastiga motorcykelshandtag på ena sidan.



Jag har trollat bort det utan att beskära bilden. It´s a kind of magic. Photoshop-magic.

Jag har bestämt mig vilket kort som följer med. Vågar jag säga att jag tog det understa?


kram Helena

söndag 16 mars 2008

Hjälp mig

Vilken bild på barnen och mig är bäst och varför? Den kommer att användas till något som har med flytten att göra.


kram Helena

fredag 14 mars 2008

På måndag går flyttlasset

Boys and Girls (speciellt du Hasse)!
På måndag går flyttlasset på bloggen. Jag har bestämt mig. Ni kommer att få se mig någon annanstans i framtiden. Jag håller er lite på halster. Ni ska få fundera lite. Jag hoppas att ni blivit beroende så ni följer med mig. Annars får ni väl låtsas.

Min förändring här på bloggen var för att förbereda er mentalt på att det kommer att ske en förändring. En del av förändringen kommer att följa med mig.

Ni ska få se vad som menas med ett vidvinkelobjektiv. Jag har tagit en bild med brännvidden vidvinkel (17 mm) i mitt matrum. Då händer det något roligt med proportionerna i rummet. Kan ni se skillnaden?

Det är svårt att förklara vad som händer med bilden. Ser ni att proportionerna inte är som vanligt? Det blir en läcker effekt.

Ännu tydligare blir det om man tittar på den här bilden. Det blir större och rundare.

kram Helena

torsdag 13 mars 2008

En sned variant på botox

Idag känner jag mig måttligt piffig. Flottigt hår. 5 timmars sömn i natt. Kvällsmaten för mig blev tekakor, snittar, chips och choklad. Jag har knappt varit ute idag och till råga på allt så har jag fått ett fett munsår. Min svullna överläpp får Angelina Jolies mun att framstå som ett streck. Fast min botox är bara på ena sidan. Göran fasar nog för att jag ska fråga om en puss.


En av mina absoluta dyrgripar i hemmet står i biblioteket. Det är min bibliotekspall.
På pallen ligger en gammal bokpress med en bok på press. Visst har pallen fina detaljer? Kan ni tänka så fånigt när jag kliver upp på pallen för att nå en bok. Jag når faktiskt ändå. Nej, ska jag vara ärligt så är det ungarna som använder den mest.

kram Helena

Snordroppar

Hej igen!
Tack för all feedback. Har lagt till lite spets och snor till bilden med. Bisarrt tyckte Göran. Kul tyckte jag. Värst vad kul jag har i Photoshop idag då.

Nej nu ska jag göra ett inlägg.

kram Helena

onsdag 12 mars 2008

Feedback

Hur gillar ni mina ändringar på sidan? Ändringar = vit sida och ny banner

Var ärliga nu.

Glugg

Igår fick jag det jag hade beställt. Jag har köpt en ny glugg. Det är samma sak som objektiv fast på fikonspråk. Det blev ett Canon med brännvidd 17-55 och ljusstyrka 2.8. Det är ett zoomobjektiv med en vidvinkelkänsla. Dessutom är ljusstyrkan, eller så kallade bländaren, så bra att den där suddiga känslan går att åstakomma. 10 loppor fick man hosta upp.

När jag kopplade på den på kameran blev kameran ett as. Dvs hur stor som helst och mycket framtung. Det är tur att jag fotar mest hemma. För bloggen och på barnen. Annars har jag ju min lilla digitalkamera att ta med.

I helgen har jag varit tant. Jag har övervintrat mina pellargoner i stallet. I helgen klippte jag ned dem och tog in dem i huset. Hur är det nu, ska man planera om dem också?

Samma fönster - annan vinkel. Visst är det vackert med slitna gamla terrakottakrukor. Rent och enkelt.


Mitt andra fönster i köket. Totalt har jag fyra fönster i köket. Det är härligt så länge man inte ska byta gardiner.

kram Helena

tisdag 11 mars 2008

Mutor

Hej!

I lördags drog Elliot och jag in till en av mina favorit-loppisar. Jag försöker göra lördagsloppis till något roligt för barnen. Mest genom att muta med nygamla leksaker. Men också med festis och och en och annan bulle. Jag har minst tre kassar med mig hem nu för tiden. Det är perfekt att köpa leksaker på loppis. Bra utbud och bra pris. Dessutom miljövänligt.

När det gäller barn och loppisar gäller det som tidigare nämt att vara snabb. Man har inte många sekunder på sig innan de tröttnar. På loppisen i fråga är det någon som tänkt till. I ena hörnet finns en tv med videofilmer. Jag placerade Elliot där och sa att han skulle gå till räcket och skrika "Mamma" om han letade efter mig. Ansvarsfullt? Kanske inte.

Jag kunde utgå från räcket och göra små utflykter bland loppisborden innan det var dags att gå tillbaka och kolla om jag hade en skrikande son. Elliot nöjd. Mamma nöjd.

Jag köpte en sak till mig själv bland alla videofilmer, dinosarier och spel.
Finn ett fel. Eller finn en ny kanna. Ser ni vilken som är ny?
Det blev en 1/2 liter kanna. Den i mitten. Den till höger är en 1 liter kanna jag haft sedan tidigare.

Jag har också en liten en sedan förut. En 1/4 liter fast med en svart text. Nu har jag en komplett trio.

Jag har beställt något efterlängtat. Det kommer under veckan.

kram Helena

måndag 10 mars 2008

Sveriges största inredningsblogg

Hej!

Idag trotsar jag Jantelagen. Spets och Snor är Sveriges största inredningsblogg! Visste ni det? Det har den varit sedan i somras. Jag har ca 15000 besökare i veckan. Det är overkligt att så många läser vad jag skriver. Känslan är fortfarande att jag skriver till några stycken när jag gör mina inlägg.

Jag har inhandlat lite i helgen. Jag har lyckats ta kål på mitt lilla olivträd. Glömde att vattna det en gång så alla bladen föll av. Därför har jag köpt ett till. Ett större.
Olivträdet får stå i en gammal zinkhink i köksfönstret vid min köpmansdisk. Bredvid står mitt handbagage från min USA-resa år 2000.

Jag har köpt det på Gustafsons blommor i Borlänge. De fick in några vackra från Holland förra veckan. Det fanns två kvar när jag köpte det här. De kostar 420 kronor vilket jag tyckte var prisvärt för ett träd i denna storlek. De hade också fått in lavendelblommor på stam.
Jag vet att det finns plastträd som ser verkliga ut. Men det är inget för mig. Egentligen borde det vara något för mig med tanke på den förras öde. Jag vill ha rätt känsla på saker, en äkta känsla.

kram Helena

lördag 8 mars 2008

Bajskorv och lejon

Hej!

Tack för alla kommentarer. Nu har jag något att fundera på. Jag säger till när jag bestämt mig.

Jag trodde att min son var beskonad från kiss- och bajsåldern. Tills idag. Idag kom den.

-Mamma, du är en bajskorv, sa Elliot.

Jag tyckte faktiskt det var riktigt roligt. Åldern går väl aldrig riktigt ur. Ingen bra start att uppmuntra sådant. Måste försöka vara mycket allvarlig nästa gång påståendet kommer. Elliot har bytt avdelning på dagis. På den nya verkar favoritämnet vara just ovanstående och även lejon.

Idag ska ni få se något från min svärmor.


Den fina silverbrickan hittade jag i svärmors källare. Jag norpade den direkt. Den kommer från hennes barndomshem. Inget loppisfynd alltså. Lite historia gör sakerna extra vackra. På brickan har jag ljusstakar och en stor glasburk i vilken jag förvarar mina nysilverbestick.

Närbild på spetsen som svärmor virkat. Hon skulle bli alldelens generad om hon visste hur många som såg hennes spets, i närbild dessutom.


Denna bricka står på mitt skåp i matrummet. Bredvid står min kära soppterrin som jag jagade i somras.

Ps. Vilken skräll att Carola åkte ut. Mina Carola-ränder går aldrig ur.

kram Helena

torsdag 6 mars 2008

En klassiker

Jag skulle behöva hotta upp min kaffebryggare. Snarare köpa en helt ny. Jag har en i vit plast som vilken annan svenne som helst.

En kaffebryggare ska bara stå där utan att pocka på för mycket uppmärksamhet och utan att vara ful. Om jag fick välja en, vilken blev det då?

Jag klickar mig in på min favorit-shop när det gäller att vardagslyxa lite. Nu pratar jag inte udda molly utan jag snackar om Bagaren och Kocken.

De har en kaffebryggare jag vill ha. Detta är en riktig klassiker. En Moccamaster. No more. No less.

Den har stil. Den är enkel. Den är ful-snygg på något vis. Den har lite industri- eller storkökskänsla vilket bryter av fint mot allt romantiskt.

Nu har jag fått ett nytt erbjudande att fundera på! Det handlar om att flytta min blogg. Typiskt när man gjort sig av med ett så kommer ett annat. Inte för att jag klagar men det kräver lite tanke. Om jag flyttar bloggen, följer ni med mig dit då?

kram Helena

tisdag 4 mars 2008

Kristallkronan i biblioteket

Hej på Er!

Det var inte nådigt vad den stackars anonyma kommentatorn fick bassning. Jag själv tyckte att kommentaren var rolig. Det var därför jag publicerade den i ett inlägg. Fett arsle-kommentaren var av en helt annan kaliber medan den senaste tv-kommentaren var inte alls elak utan lite smart och utmanande. Jag får ju faktiskt skylla mig själv då jag ibland sticker ut hakan och efterlyser egentid. Men ni är ju söta som vill att alla ska badda mig med bomull.

En kristallkrona kan verkligen förändra en känsla i ett rum. Den kan förvandla ett rum från kalt till något romantiskt och från intetsägande till något sofistikerat. Jag har ett par stycken i mitt hem. I dag ska ni få se den som hänger i biblioteket.


Denna kristallkrona är gammal. Den har dessutom lite färgade prismor vilket är ganska ovanligt. De färgade prismorna matchar de beiga inslag jag har i rummet.

En läcker detalj är att vira en bit lakan runt kedjan. Det blir en lite mer rå känsla. Dessutom göms den fula kedjan bakom.

kram Helena

måndag 3 mars 2008

TV4

Ni kommer väl ihåg att läsa allt med dalmål nu?

Jag måste bara berätta vad jag gjort. Jag fick förfrågan att vara med i Malous program Efter tio för att prata om inredning och min blogg. Jag tackade faktiskt nej. Det var idag måndag de ville ha mig med. Ni kommer väl ihåg att jag skrivit inredningstips på deras hemsida för någon vecka sedan.

Varför tackade jag nej? Visst var det smickrande för egot att få ett sådant erbjudande. Och visst skulle det vara kul att vara med på en tv-inspelning (live dessutom) och bli intervjuad av självaste Malou. Och visst är det bra med publicitet för bloggen. Men i ärlighetens namn var jag bekväm. Jag såg framför mig en ledig måndag med barnen och kände att jag flängt så mycket på slutet. Det var helt enkelt inte så viktigt för mig. Inte denna gång.

Jag fyndade sex stycken vackra linnehanddukar med samma broderade monogram på loppis. Perfekt att ha vid dukning vid alla fantastiska 3-rätters middagar som småbarnföräldrar brukar ställa till med.

JE som i Jäkligt Elegant kanske?

Uppdatering:

Fick ett påstående i en kommentar:

Jag tror att du var rädd att tappa din anonymitet helt och hållet. Precis som när du lät ditt foto vara ute på bloggen några timmar, innan du sedan ångrade och tog bort det. Ledig måndag med barnen? Come on Helena!

Ni känner mig - men inte helt. Visst har jag tänkt att anonymiteten försvinner men jag tyckte att det hade varit ok. Upgraden av det hela övervägde det. Mitt namn har ju redan publicerats. Så när det kommer till kritan var det min måndag med barnen. Tro´t eller ej.

kram Helena

söndag 2 mars 2008

Idag får ni träffa min Emma

Emma leker med sina nya leksaker. Få nu ingen dalmåls-chock. Vi låter faktiskt så här. Det här är första gången ni får se ett ansikte på någon familjemedlem på min blogg.



I somras fick ni en liten husvisning. Kommer ni ihåg det?

kram Helena

lördag 1 mars 2008

Nya saker till Emmas rum

Hej!

Jag och båda barnen for på loppis i morse. Vi hängde på låset. Det är så man gör fynden. När man har en 1.5- och 3.5-åring med på loppis minskar den effektiva sakletar-tiden drastiskt. 3 minuter har man på sig att reka hyllorna. Sen får man springa efter dem, kolla på leksaker och ställa tillbaka allt på rätt plats som de tar med sig.
Jag har köpt lite nya saker till Emmas rum.

Idag hittade jag små söta salt- och pepparströare. Ser ni vad små de är? Jag la dit ett par kakor på barnens bricka så ni skulle se.

De små locken med hål var lite buckliga. Det tyckte jag bara var charmigt.

Den här mjölkkannan i miniatyr hittade jag på Tulavippan sist. Den är inte mer än 10 cm hög. Passar också bra i barnens kök.

Den lilla kaffeburken är äkta nostalgi. De man är van att se är på 1 kg. Den här har det varit 250 g kaffe i. Även den får stå i Emmas rum.