fredag 29 juni 2007

Pink Lady

Jag har spelat en golftävling med mitt jobb. Tänk att man ens träffar bollen i golf när man bara har spelat en gång på 5 år! Jag tyckte jag var en stjärna med tanke på min träning. Jag hade förväntat mig luftsvingar, toppar och ormdödare under rundan. Visst de fanns ju där ibland men inte hela tiden.


Så var vi ett skönt gäng som var ganska dåliga allihopa. Vi häcklade varandra så fort vi kom åt och struntade totalt i den torra golfetiketten; "Bra riktning", "Bra längd", "Flyg". Nej så lät det inte.

Man hörde mer "Hahaha", "Vågar man stå här eller?"

En oss stod och provsvingade på första tee. När han hade tränat 7-8 gånger kunde en annan i bollen inte hålla tyst utan säger "Prova gå lite närmare bollen så går det nog bättre..."

Som vi skrattade åt detta. Kul hade vi, det lovar jag.
Och så jämförde vi våra driverhuvud och konstaterade att storlekarna varierade enormt. Inte helt oväntat älskade killarna att använda den största hela tiden. De var speciellt imponerade av en klubba i bollen där driverhuvudet var gigantiskt. Alltså konstaterades det att storleken har betydelse, men det visst vi ju redan...

Jag spelade med rosa golfbollar och blev därför Pink Lady bland alla karlar. Tänkte vi skulle ha lite "pink" tema idag. Visar min bukett med pioner jag fick i tisdags när jag fyllde år. De är ju just rosa...


De rosa pionerna lyser upp i min vita matsal. Just blommor kan faktiskt få ha lite färg hemma hos mig om de har tur. Rosa är min hemliga favoritfärg näst efter vitt. Men det är våran hemlis eftersom jag säger att jag bara vill ha vitt.

tisdag 26 juni 2007

Bilkörning och potträning

Min Elliot, snart 3 år, är helt galen i att leka i bilen hemma på gården. Visst, den blir lite lortig och drar lite batteri men är Elliot nöjd är mamma nöjd. Man kan passa på att ta sig en kopp kaffe. Kommer någon och hälsar på vill han gärna prova den nya bilen för att spana in nya knappar, tutor, blinkers. Då är det party för en treåring.

Denna sommar försöker jag även ta tag i potträningen, har dragit på det länge nu. Det är perfekt på sommaren att springa utan kläder utomhus och samtidigt träna på att gå på pottan.

Förstår ni vad jag är på väg? Bilkörning + potträning...?

Häromdagen kliver Göran in med bestämda steg, hämtar våtservetter och går ut.

-Vad är det? ropar jag.

-Kom får du se! svarar Göran irriterat.

Jag går ut och förstår precis vad det är frågan om. Elliot har lekt nakenfis i Görans kära Audi. Ja och som ni vet är han inte "klar" med träningen. Och det är inte nr 1 jag pratar om. Som jag skrattade åt denna händelse och åt Görans min. Det är inte klokt så roligt det var. Tur att det inte var mammas bil, hihi.

Min kompis Magda som är frilansande fotograf och som jag får kivas med på Tulavippan, kommer ni ihåg henne? Hon gör fotojobb åt Bemz, ett företag som tillverkar sofföverdrag till ikeasoffor. Genialisk affärsidé. Det är sååå fina kort att ni bara måste få se.






Foto: Magdalena Björnsdotter Lindholm

Imorgon ska jag spela golftävling med jobbet. Fore!

söndag 24 juni 2007

Nygårds Anna

Idag har jag och min goda vän Ewa varit på tur till den årliga midsommarrean i Garsås, hos Nygårds Anna. De vackra kläderna säljs i Stockholm, Malmö och Göteborg men två gånger om året har de utförsäljning 50-70% i Garsås, norr om Rättvik, i en gammal lada. Ladan är självaste Nygårds Annas föräldrahem, och hennes eget sommarställe finns längre ned i samma by.

Man får inte vara alltför artig för då får man inte ett plagg. Kvinnorna kan slita ett plagg ur händerna på dig om du inte är stark nog, allt detta för lite vackra kläder. Men jag lovar, de är så vackra. Läste en artikel där beskrivningen av märket är enligt följande:

Nygårdsanna säljer kläder tillverkade i naturmaterial, i en känslig balans mellan mjukt kvinnligt och det strikt maskulint. Med inspiration från skandinavisk natur, kultur och tradition och med en stark känsla för kvalité och hantverk. Kläderna är för dagens moderna kvinna och har ambition att bli klassiska och ärvas av nästa generation.


Jag köpte en kappa ni ska få se nu. Jag är så lycklig för den är så fin!

Det kan vara vackert att hänga upp ett favoritklädesplagg i hallen.

Kappan är beige- och vitrandig på längden. Det första Göran kläcker ur sig:

"Den ser ju precis ut som vår tapet i köket"

Han kan ge komplimanger den killen.


Nygårds Anna var det... det måste ni komma ihåg!

En poäng? Tack för det, hihi.

kram Helena

torsdag 21 juni 2007

It´s a "kotte"...you know...

Jag kom att tänka på en rolig episod som inträffade under min tid i USA. Jag tog inrikesflyget från NY till St Louis för att träffa en god vän, Lotta, som också tillfälligt jobbade i USA. Även Hanna, en kompis, som jobbade i Chicago kom ner till St Louis för att ha en tjejhelg med oss. Vi hade en underbar helg då vi tog bilen till det lokala vinprovningsområdet.


Så där var vi tre tjejer i våra bästa år som gled runt i Lottas hyrda Mustang. Lotta körde och Hanna och jag njöt av att sippa lite vin här och var. Såklart passerade vi en och annan inredningsaffär på vägen. Vi stannade till vid en av dem där jag förälskade mig i en "kotte" i porslin. Jag köpte två i min iver och bad att få lite bubbelplast runt dem.

"Det lär räcka för att klara flygresan hem" sa jag.

Det gjorde det inte. Båda två hade gått sönder, den ena mer än den andra. De låg ju i min resväska.

När Göran sen hälsade på från Sverige fick han i uppdrag att frakt hem bitarna och limma ihop mina kottar. Den ena totalvägrade han att ens ta med hem och jag fick väl ge med mig. Den andra skulle han väl ta hem då efter lite fjäsk.

"Du måste ta den i handbagaget, annars går den sönder ännu mer" säger jag bestämt.

Så Göran packar ner "kotten"i handbagaget i en plastpåse. Den består just då av lite större bitar, lite mindre bitar och lite vitt pulver.

När Göran passerar röntgen på Kennedy airport blir han stoppade efter att personlen sett något konstigt i hans väska. Säkerhetspersonalen ber Göran plocka upp innehållet i handbagaget. Göran plockar upp plastpåsen med "kotten". Säkerhetsgubben tittar ned i påsen och betraktar bitarna.
"What is this?" säger säkerhetsgubben.

"It´s a....ehu ehu ehu...kotte.... you know" klämmer Göran ur sig.

Tänk er att detta var mindre än ett år efter World Trade Center incidenten... Säkerhetskontrollen var enorm! Det är ett under att han slapp igenom med vitt pulver, när han inte ens kunde förklara vad det var.

Ja då var man inte så poppis. Tänkte visa er lite bilder på den omtalade kotten...

Den står just nu i en av mina bodar men jag tog in den för ett litet kort.


Den är ju ganska fin faktiskt... kanska ska ta in den igen...?

Här kan man se lite sprickor efter att den har limmats ihop och målats. Det är väldigt roligt med reseminnen i hemmet. Kotten påminner mig alltid om denna lilla episod. Jag småler lite när jag tänker på den.

onsdag 20 juni 2007

New York, New York

Eftersom vi har haft lite restema på bloggen på slutet fortsätter jag i samma anda. 2002 jobbade jag 6 månader utanför New York. Verkligen inte så glammigt som det låter utan det var mer byggplats än Wallstreet. I allafall tänkte jag visa er något kort från den minnesvärda tiden och var jag bodde. Den enda lediga dagen var söndagar, då begav man sig titt som tätt in till Manhattan och the Apple. Jag bodde på Long Island och hade en restid in på ca 2h. På nordligaste Long Island ligger det omskriva the Hamptons där alla kändisar hänger och många flotta hus ligger. Det var också en perfekt söndagstur, lunch i the Hamptons, kan det bli bättre?

Jag bodde i ett nybyggt radhusliknande område som till och med var inringat och man fick visa passersedel för att komma in. Kan det bli med amerikanskt? Garageporten i mitten var min och dörren bredvid kunde man gå uppför trappan för att komma i lägenheten. De två fönstrena bredvid varandra hör till den lägenhet jag bodde i. Visst är husen fina? Men jag måste bara berätta att den sk träpanelen var gjord av plast! Hujedamej.

Det var en öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet. Jag trivdes mycket bra i lägenheten fast det blir ganska opersonligt med hyrda möbler och inga personliga detaljer. Det var nog enda gången i livet jag kommer få uppleva en riktigt tjock amerikansk heltäckningsmatta. Jag njöt av att gå barfota fast jag aldrig skulle lägga in en sån matta själv. Som tur var var jag den första som bodde i lägenheten så det låg inga gamla spyor, barnkiss och hundhår och myste i mattan. Tack och lov.
En stor pluffsig amerikansk soffgrupp hör även till såklart. Här tillbringade jag åtskilliga timmar med att reta mig på hur mycket reklam man kan trycka in i en film egentligen.
Bild över området...

...och ännu bättre, en bild över poolen. Här hängde Göran under sin tid som hemmaman under sina 6 veckors semester. Han blev tjenis med poolvakten hihi...

Tillbaks till fattigdom och elände. Hejsvejs!

söndag 17 juni 2007

Sol igår och regn idag

Vi hade verkligen tur med vädret. För nog är det som allra trevligast när man beger sig till ett slott med en fantastisk omgivning, om solen skiner. Det gjorde den igår och det var verkligen tur.

Vi anlände vid lunchtid och inledde helgen med en lätt picknick med min personliga favorit dryck sommartid - mousserande jordgubbsvin och jordgubbar. Okej då, några dillchips slank också ned men det lät så fint med bara jordgubbar till.

Klockan 15 var det dags för smörrebröd och kaffe på slottet. Som avrundning kom kyparen in med en smarrig jordgubbsbakelse.

Klockan 19 var det dags för den goda 3-rätters måltiden. Här kan jag bara säga att nästa gång vi är ute och äter blir det utan barn. Jag behöver inte säga mer ni förstår nog...

Kvällen avslutades i ett lusthus dit vi tog med lite öl, cider och snacks.

För er som tycker att det låter som vi bara åt så är ni inte helt ute och cyklar. Får bli några "prommisar" nu i veckan.

Ja visst ja, slottet var Sundbyholms slott i Eskilstuna. Visar några snodda bilder från deras hemsida nedan. Jag hade kameran med mig men tog inte ett kort. Gubben skötte det hela från sin mobiltelefonkamera.
Slottet är från 1600-talet och är uppfört av ett barnbarn till Gustav Vasa.

Slottet ligger på en udde med en fantastisk strand. Till höger om slottet skymtar man herrgården där sviterna ligger. Vi bodde ej i svit.

Det låg även en hamn i angränsning till slottet. Vi strosade runt här på eftermiddagen och tittade på lite fina båtar, jag gillar faktiskt att kolla på båtar och bilar. Jag tror jag behöver kompensera all spets lite med lite V8:or...

Passa på att sitta inne och mysa nu, en regnig dag som denna.

kram Helena

fredag 15 juni 2007

Snobberi

I helgen ska vi bort igen. Vågar jag skriva att vi åker till ett slott i Sverige imorgon bitti? Det börjar låta som ett riktigt snobberi på den här bloggen, svit förra helgen och slott imorgon. Nu är det så här att gubbens mamma fyllt jämt, och vi tyckte det var en rolig idé att ta med henne på en liten resa. Lantisarna rör på sig igen alltså.


Ni ska få höra vilket slott det var när jag är hemma igen, kanske med någon bild.

Bäst man sover så man är utvilad inför slottsupplevelsen. Godnatt hörni och ha en härlig helg.

onsdag 13 juni 2007

Spets och skit

Här går man och plockar, piffar och puffar för att det ska bli fint här inne. Men vad hjälper det? För såfort man kliver utanför ytterdörren möts man av en fantastiskt obehaglig koskits-stank, not nice säger jag. Bönderna har bombarderad oss med skit. Det finns säkert nån skadeglad bonde som bara älskar att ösa ut skiten bland folk så man inte kan grilla ute på ett par veckor. Den bonden bor säkert i vår by.

Har man ett öppet fönster kryper skiten in, därav Spets och skit, så är det hemma hos mig nu.


Kommer ni ihåg att jag anlagt ett kryddland? Tänkte ni ska få se det idag.


På framsidan av huset under köksfönstret har jag anlagt en kryddträdgård. Jag har planterat och sått sorter jag gillar att plocka in till köket när man lagar mat. Färska egenodlade örter är så långt ekologiskt man kan komma i det här samhället. Man kan använda dem till grillning, sallader, röror etc. För att skapa en prydlig känsla har jag ramat in kryddorna med runda vackra stenar, charmigt och gratis.

Oregano, gräslök, timjan, dragon, kummin...
...salvia, rosmarin, persilja, purjolök, dill, ruccola och gurka hittar man i min kryddträdgård.
jag tycker det är så fint att skriva på vita pinnar vilka sorter det är.
En vecka efter jag hade sått två rader med dill och en rad med ruccola började något nyfiket att titta upp.
I hörnet mot verandan har jag krukor med tomatplanta, squash, nysådd basilika och nysådd persilja. För att slippa klippa gräset i detta hörn har jag lagt grus vilket är gammeldags, vackert och till och med praktiskt! Stolen är den andra av mina soptipsfynd. Jag har fräschat till dem med lite ny vit färg för att slippa få färgflisor i häcken när man sitter på dem.
Susanne kom med den roliga idén att lägga mindre runda stenar i en cirkel och sedan ställa en kruka på. Det blev den rolig effekt i gruset.
Nej ut i stanken igen och blänga lite på bonden.

måndag 11 juni 2007

Lugnet innan stormen

Det sägs att det ska bli ett rejält oväder med blixtrar och regn. Då är det ju bra att passa på att ta lite kort på min veranda, en av mina uteplatser, innan ovädret. Jag har ju lovat er det.

Välkommen upp på min veranda! Här kan man enkelt rulla upp dubbelvagnen utan att krångla med några trappsteg, enkelt och smidigt ska det vara. På var sida om trappen står mina gjutjärnsurnor som blivit lite rostiga med vita petunior. Att ställa likadana på var sin sida skapar symmetri och en strikt känsla, som passar när man vill skapa en herrgårdskänsla.

Trädgårdsmöbeln är en vit gammeldags modell i trä såklart med ett bord, två stolar...

... och en soffa. Blå och vita kuddar för göra gruppen lite mysigare att sitta i.

I helgen tog jag fram en möbel på vår höskulle som jag klurat på i nåt år vad jag ska göra med. Vips kom jag på att den skulle passa på min veranda. Jag målade den med lite färg vi hade över från huset. Perfekt när den ska stå utomhus med en utomhusfärg. På hyllorna kan man förvara saker man kan behöva på en veranda; servetter, ljus, myggmedel, tidningar... Jag täckte hyllorna med ett gammal barnsängslakan från när jag var liten.
På hyllan står ett litet växthus med två kryddor, thailändsk basilika och timjan, i slitna terrakottakrukor.
Här har jag satt två snöflingor tillsammans med två gamla mjölkflaskor, i ett gammalt rostigt glasställ. Ropade in det för en dyr peng på auktion för några månader sen men har inte kommit på var jag ska ha det.
På verandan har jag även en liten nätt soffa som jag lagt en virkat överkast över för att skapa en romantisk och ombonad känsla. Här kan man sitta med ett glas rött och fundera över livets allvar eller vad jag ska lägga in på bloggen nästa gång. Runt soffan finns en himmelsäng i myggnät som är perfekt för myggiga kvällar. Ni kan se att det redan börjat blåsa lite...
Såklart lär man ha lite kuddar i denna myshörna.
Bredvid soffan står ett sidebord där man kan ställa vinglaset eller kaffekoppen. På en veranda ska man även ha en lykta man kan tända när det kommer mörka augustikvällar.
I denna gamla vitmålade gamla korg har jag apple blossom pelargoner.
Jag har även hängt upp en gammal fågelbur inropad på auktion. Det blir så levande med saker som rör sig i vinden på en veranda, rogivande helt enkelt. Skulle vilja ha en klockspel som passar in...

Ja, nu fick ni lite bilder att bita i. Om ni vill ge mig en poäng i bloggtävlingen på Escape kan du klicka här.

kram Helena

söndag 10 juni 2007

Än en gång har denna småbarnsmamma varit ute och roat sig...

...och denna gång var det kungligt. Jag och Göran drog i lördags till Stockholm, observera utan barn, för att komma ifrån och bara ha det bra. Vi hade bokat en svit på Scandic Anglais, alldelens vid Stureplan. Som lite extra krydda på vistelsen hade vi även bokad bord på den populära italienska resturangen Portofino. Inte dåligt va?


Nu är det ju så att vi är inga riktiga storfräsare som brukar bo på svit, utan vi hakade på ett erbjudande från ett nätverk jag är med i. De hade förhandlat fram ett tillfälligt erbjudande att bo på svit för 1/3 av ordinarie pris. Jag bokade direkt, första och sista gången man får roa sig så kungligt.

Vi började vår vistelse att käka lunch på gamla stan tillsammans med kompisar som bor i Stockholm. Vi åt på ett ställe som heter Gåsgränd som ligger just i gåsgränd. Jag håller just på att lära mig dricka öl, så en stor Mariestads åkte in på bordet och sedan ner i strupen. Sen anade jag ugglor i mossen, en migränantydan fanns där - fan rent ut sagt.

På vägen tillbaks till hotellet orkade jag inte gå i en enda affär utan var helt slut. Göran tyckte säkert att migränanfallet kom ganska lämligt. Väl framme på hotellet utspelar sig följande.

-Göran, hämta huvudvärkstabletter i receptionen till mig, jag måste ha en tablett NU.

Göran hämtar tablett.

-Göran, köp chips till mig, jag måste ha chips.

Göran handlar chips. Lägger sig sedan i sängen för att vi ska ta en liten powernap.

- Helena, vad skönt att få ligga i en riktig säng efter alla månader på madrassen. Nu har jag ju tre kuddar dessutom! Hemma har jag en platt och en korv.
Ja, ni tänker nog att han inte har det så lätt. Kanske inte.

Det hela slutade med att vi fick avboka middagen och ta något snabbt på Scandics resturang. Vågar jag skriva att det blev Biff med pommes frites och bearnaise?

Vi bara slappade på våran svit, tittade ibland ut på vimlet på Stureplan, och tänkte att vi trivs nog bäst här...


Titta på vår svit genom denna 360 graders panorama bild.

torsdag 7 juni 2007

Drömhus

En god vän till mig har precis köpt ett hus i Stockholmsområdet. Det är inte vilket hus som helst utan en underbar sekeskiftsvilla byggd på en liten höjd. Tänkte visa er lite bilder på huset idag.

Kolla in spröjsen säger jag bara. Vi som känner oss lite bittra över att inte köpt detta vackra hus själva, får tänkta på fönsterputsningen de har framför dig...
Förutom det underbara huset finns en underbar trädgård, gammal och gedigen.
Läget är helt perfekt, för sig själv, vid ett bergsknall.
I trädgården finns en egen bäck med en gångbro.
En bild på bäcken som porlar genom tomten med kryddland på höger sida.

A room with a view, eller fin utsikt från balkongen. Jag är så glad att jag får ett sådant vackert hus att hälsa på när jag hälsar på min vän! Vi kommer säkerligen tillbringa timmar med att prata om hur man ska reonvera och inreda det fina huset. Inte mig emot.

Hej svejs!

tisdag 5 juni 2007

Kronan på verket...

Hej på er!
Idag tog jag en utflykt till en loppis som bloggen Hemma på landet har. Där köpte jag tre läckra burkar, perfekt för kakförvaring nu på sommaren. Kul att få ett ansikte och en personlighet bakom datorn. Hon var trevlig, rolig, gästvänlig, hade glimten i ögat och såklart vitgalen hihi.

Idag är det dags att se min krona som jag hittade på tippen. Nu är den vitmålad och upphängd.

Göran har varit så snäll och målat den 3 gånger med sin kompressor. Det var väl därför han gick med på det så han fick leka med sina nya fina verktyg. Ikväll har han kämpat med att kapa en grov traktorkätting för "själva upphängningsanordning" för att sen försöka hänga upp den 25 kg tunga kronan.


Efter att han hade gjort sitt dagsverk var det dags för en öl i stolen under kronan. Det första han gjorde var att slå huvudet i kronan. Skadeglad som jag är kunde jag inte motstå att gapskratta. Jag hade inte ens vett att dölja det.

Kronan hänger i ett träd vid mina två Adirondack-stolar. I trädgården ska man tänka rum och sudda ut gränserna mellan ute och inne. I bakgrunden syns, förutom studsmattan, min gigantiska snöbollsbuske som just nu blommar och är helt underbar.

Tänk att något så guldigt och pråligt som denna krona var när jag hittade den, kan bli så ren och tuff med bara lite vitfärg.
Vid mina stolar sticker berget upp som huset står på. Förr i tiden ville man bruka all mark som gick och därför byggde man ofta hus på obrukbar jord, i detta fall berg. Jag har i år tagit fram stenen mer och satt lite växter för att det ska hända något. Vi har även lyft dit en stor sten som står ovanpå, som en vacker och enkel detalj. Naturligt material som sten passar bra till ett äldre hus som mitt.


Jag har satt gräs, japansk malört, kryptimjan, ormbunke, alnrot och ett rolig buske vid namn ormhassel. Här är det mening att det ska sprida sig framöver så jorden inte syns. Men Rom byggdes inte på en dag. Ett fågelbad i betong står på stenen med Coops EAN-kod kvar tydligen ser jag, snyggt värre. I bakgrunden syns barnens nya slidebana, suck. Jag får skylla mig själv för det var jag som köpte det.
Tog lite kort på en av mina fyra uteplatser igen. Man måste kunna välja beroende på väder och tid på dagen var man vill sitta. Ska snart visa mina andra uteplatser som ni inte har sett. Har lagt dit lite kuddar och plädar så det blir lite mer ombonat. Det är mysigare att sitta där då. Stolen till vänster är den ena av trädgårdsstolar jag hittade på tippen.

Har ni inte tänkt på en sak? Ser ni inte att jag har en färg på mina kuddar! Ute klarar jag av att ha lite färg faktiskt, bara blått dock.

Ja, då har ni fått se mina soptippsfynd "in action" här på gården.

Over and out.